Zdravé a chutné - pripravujte si vlastné čerstvé šťavy a smoothies pomocou odšťavovača alebo mixéra
Zdravé a chutné – čerstvé šťavy a smoothies si pripravte sami pomocou odšťavovača alebo mixéra Odborníci na výživu odporúčajú denne konzumovať medzi 400 a 650 gramov ovocia a zeleniny. Pre mnohých ľudí je táto odporúčaná dávka takmer nedosiahnuteľným cieľom. Niet divu, pretože najmä v stresujúcom pracovnom dni často zostáva málo času na skutočne zdravú stravu. Kuchynské pomôcky ako odšťavovače, mixéry alebo drviče sú preto ideálne na prípravu väčšieho množstva ovocia alebo zeleniny v krátkom čase. Po ich zakúpení si mnohí ľudia už nevedia predstaviť život bez týchto praktických zariadení a nadšene zistia: Zdravá strava sa konečne stala realitou.
Ak však stojíte pred rozhodnutím, ktoré zariadenie kúpiť, nevyhnutne sa objaví niekoľko otázok: Aký je rozdiel medzi spôsobmi prípravy? Ako fungujú rôzne kuchynské stroje a aké sú ich výhody a nevýhody? Ako získam z ovocia najviac živín a čo je vlastne zdravšie: šťava alebo smoothie? V nasledujúcom článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o odšťavovaní, mixovaní a drvení.
Odšťavovanie, mixovanie a drvenie: Aký je rozdiel?
Kto zvažuje kúpu kuchynského pomocníka na spracovanie ovocia a zeleniny, má na výber: Má to byť odšťavovač, mixér alebo radšej drvič? Ktoré zariadenie najlepšie vyhovuje vašim potrebám, závisí predovšetkým od preferovaného spôsobu prípravy.
Odšťavovače odoberajú ovociu a zelenine tekuté zložky a produkujú čistú šťavu, zatiaľ čo hrubšie zložky zostávajú ako odpadový produkt. Tento tzv. trester obsahuje obzvlášť veľa vlákniny. Mixéry sú vhodné na celé rozmixovanie ovocia a zeleniny – výsledkom sú typicky smoothies, ktoré obsahujú všetky zložky použitých druhov ovocia a zeleniny a sú preto hustejšie. Drviče zabezpečujú ešte hrubší výsledok, pretože tieto zariadenia len drvia, bez toho aby spracované kúsky ovocia a zeleniny rozmixovali na pyré.
Funkcia a použitie odšťavovačov, mixérov a sekáčov
Odšťavovače, mixéry a sekáče sa líšia nielen vo svojej funkcii, ale aj v spôsobe použitia. Vysvetlíme najdôležitejšie rozdiely a špecifiká.

Odšťavovače
Pripravte si lahodnú šťavu sami pomocou odšťavovača
Odšťavovače odoberajú jednotlivým kúskom ovocia a zeleniny tekutinu a premieňajú ju na lahodnú šťavu. Lisovaný materiál musí byť pred vložením len rozpolený alebo hrubo rozdrvený a môže byť vložený do zariadenia aj so stonkou a šupkou. Pevné zložky zostávajú ako trester. V zásade existujú dva typy odšťavovačov: lisy na šťavu a odstredivé odšťavovače.
Zatiaľ čo pri lise na šťavu sa šťava získava mechanickým tlakom, odstredivý odšťavovač rozdrví ovocie pri až 15 000 otáčkach za minútu a oddelí pevné a tekuté zložky cez sitko. Lisy na šťavu spracovávajú ovocie a zeleninu šetrnejšie, pracujú tichšie a produkujú čistejšiu šťavu ako odstredivé odšťavovače, avšak sú zvyčajne aj výrazne drahšie. Väčšina moderných odšťavovačov dokáže premeniť takmer každý druh ovocia a zeleniny na šťavu, ktorá je nielen chutnejšia, ale aj zdravšia ako priemyselne vyrábaná šťava zo supermarketu.
Odšťavovanie bez odšťavovača
Ak nemáte odšťavovač, ale máte doma tlakový hrniec, môžete pohodlne odšťavovať pomocou pary. Ideálne sú na to druhy ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody. Na každých 500 gramov ovocia alebo zeleniny pridajte 100 ml vody do tlakového hrnca a vybavte ho neperforovaným vložkou, ktorá slúži ako zberná miska. Na to sa položí sitková vložka, predtým než sa umyté ovocie a zelenina vložia do hrnca. Potom stačí tlakový hrniec len zapnúť – zvyšok urobí para.

Mixér
Stolné mixéry a iné mixéry rozmixujú vložené kúsky ovocia a zeleniny a spracujú ich na jednotnú hmotu. Konzistencia konečného produktu závisí od rýchlosti otáčania, t. j. počtu otáčok mixéra, obsahu tekutiny v surovinách a množstva pridanej vody.
Keďže sa ovocie a zelenina spracovávajú celé, musia byť primerane pripravené. Semená, stonky a šupky by mali byť odstránené. Pred zapnutím mixéra by ste mali dbať na to, aby nože neboli zablokované. Zatiaľ čo výkonné mixéry môžu byť spustené aj s tvrdšími surovinami alebo ľadom, pri menej výkonných zariadeniach by sa väčšie a pevnejšie prísady mali pridávať až počas prevádzky.

Drviče
Drviče fungujú podobne ako mixéry, ale sú skôr určené na spracovanie ovocia, zeleniny a iných potravín na hrubšie kúsky. Pri mnohých zariadeniach je možné požadovaný typ rezu prispôsobiť pomocou rôznych nástavcov. Rovnako ako pri mixéri musia byť všetky druhy ovocia a zeleniny zbavené semien, stoniek a prípadne šupky, predtým než sa hrubo nakrájané vložia do zariadenia. Pri kúpe vhodného zariadenia by sa malo zohľadniť, aké potraviny sa budú drviť. Pri mrazených a veľmi tvrdých potravinách sa odporúča kúpa obzvlášť výkonného zariadenia, zatiaľ čo pre väčšinu ostatných účelov postačuje približne 500 wattov.
Výhody a nevýhody odšťavovačov, mixérov a sekáčikov
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Čo je lepšie: šťava z odšťavovača alebo smoothies z mixéra?
Kto stojí pred rozhodnutím, či je lepšou voľbou odšťavovač alebo smoothie mixér, mal by zvážiť rôzne veci. Šťavy sú ľahko stráviteľné a môžu byť vyrobené takmer z každého druhu ovocia a zeleniny. Smoothies však obsahujú veľa vlákniny a preto sú len čiastočne vhodné pre ľudí s tráviacimi problémami. Na rozdiel od štiav obsahujú smoothies viac vitamínov a živín, pretože sa spracovávajú všetky zložky ovocia a zeleniny. Treba vziať do úvahy, že jednoduché smoothie mixéry často nedokážu uspokojivo rozdrviť listovú zeleninu, bylinky a tvrdé druhy zeleniny.
Výkonné mixéry však dokážu tieto druhy zeleniny bez problémov spracovať do krémovej konzistencie a sú preto ideálne na výrobu zelených smoothies. Ďalšou výhodou mixérov oproti odšťavovačom je jednoduché čistenie a bez zvyškov spracovanie všetkých ingrediencií. Či je správnou voľbou smoothie mixér alebo odšťavovač, závisí teda úplne od osobných preferencií a obľúbených druhov ovocia a zeleniny.