Tento prehliadač nie je podporovaný
Pre správne zobrazenie webovej stránky, prosím, použi jeden z týchto prehliadačov:Upozornenie:Prehliadač Internet Explorer už nie je podporovaný.

Hrnce a panvice

167 produktov
Zľava 10 % na celý nákup s kódom DEC10
    Zobrazené produkty 48 / 167 produktov
    Text And Image Section

    Pri hrncoch a panviciach je veľmi dôležitý materiál, z ktorého sú vyrobené. Ten priamo vplýva na efektivitu varenia aj na životnosť riadov. Pri výbere je potrebné tiež skontrolovať, pre aký druh sporákov je vami vybraný riad vhodný. Väčšina môže byť použitá na elektrické aj plynové sporáky, ale len niektoré sú vhodné na varenie na indukčnej varnej doske.

    Liatinový hrniec, hliníkový či nerezový?

    Hrnce a panvice z hliníkovej zliatiny sú mimoriadne obľúbené pre dlhú životnosť, odolnosť proti oderu, priaznivej cene a možnosti prípravy racionálnej výživy s nízkym obsahom tuku. Liaty hliník je modernejšou formou liatiny, a preto sa používa pri čoraz väčšom počte kvalitných hrncov a panvíc. Tento materiál má vysokú tepelnú vodivosť a dokáže dlho uchovávať teplo.

    Nerezové riady majú vysokú tepelnú vodivosť, sú odolné proti úderu a proti poškriabaniu a nehrdzavejú. Rovnomerné a rýchle rozloženie tepla šetrí čas a zaisťuje optimálne výsledky v kuchyni. Profesionálni kuchári milujú nerezové panvice pre ich všestrannosť. Niekedy sa však stáva, že sa zafarbia. Ak sa vám to stane, nemusíte sa obávať, farebné škvrny neznižujú funkčnosť riadov a nie sú zdraviu škodlivé.

    Veľmi dobré tepelné vlastnosti majú liatinové riady, ktorých výhodou je tiež nepriľnavosť povrchu a dlhá životnosť. Železné hrnce a panvice sú však veľmi ťažké a nepraktické. Tiež potrebujú špeciálnu starostlivosť. Nemali by ste ich umývať chemickými prípravkami.

    Nepriľnavosť povrchu je najväčšou výhodou aj keramických hrncov a panvíc. Nie sú náročné na údržbu, avšak treba s nimi zaobchádzať opatrne, sú totiž relatívne krehké.

    V našich domácnostiach sú obľúbené tiež teflónové panvice a hrnce. Je to najmä k nepriľnavému povrchu, výhodnej cene a jednoduchému čisteniu. Dávajte si však pri umývaní či miešaní pozor, aby ste nenarušili povrch, sú totiž náchylné na poškriabanie.

    Do našej ponuky sme zaradili viacero druhov kvalitných riadov a tak vybrať si tie správne hrnce či panvice pre vás určite nebude problém. Dominujú v nej hrnce a panvice vyrobené z materiálov umožňujúcich zdravé varenie a pečenie na malom množstve tuku.

    Text And Image Section

    Kuchynský riad s nepriľnavým povrchom

    V našej ponuke kuchynských riadov dominujú hrnce a panvice s nepriľnavými povrchmi. Vďaka tomu je varenie pohodlné, rovnako ako tak následné umývanie. Väčšinu je možné umývať tiež v umývačke riadov. Nepriľnavosť zabezpečujú špeciálne povrchy ako ILAG, GREBLON či Teflon.

    Rôzne druhy hrncov a panvíc na rôzne účely

    Či už pripravujete polievku, steak, guláš alebo palacinky pre každé jedlo budete potrebovať správny hrniec a správnu panvicu. Tí, ktorí práve objavili lásku k vareniu a pečeniu, často stoja pred ťažkým výberom. Kastról, wok, grilovacia panvica, tlakový hrniec? Ktoré z nich si vybrať?

    Základnou výbavou je veľký hrniec na objemné jedlá a menší hrniec na jednotlivé porcie alebo omáčky. Hrnce by mali byť kvalitné a určite by mali mať aj pokrievku, pretože je pokrievka najdôležitejším doplnkom hrnca na rýchle ohrievanie a úsporu energie.

    Súprava hrncov s rôznymi veľkosťami je ideálnou voľbou pre začiatočníkov a nových majiteľov kuchýň. Okrem toho si skutočný gurmáni, fanúšikovia zdravých jedál a vášniví hobby kuchári môžu kúpiť aj verzie hrncov spomenuté nižšie.

    Tlakový hrniec pre úsporné varenie

    Tlakový hrniec umožňuje efektívne, rýchle a energeticky úsporné varenie, nakoľko nedochádza k únikom tepla/pary. Budete potrebovať len asi štvrtinu zvyčajného času ako pri varení s inými hrncami. Počas varenia v tlakovom hrnci sú zachované aj cenné vitamíny, minerály a aromatické látky zo zeleniny, rýb a mäsa. V tomto prípade však nemôžete kontrolovať, či je vaše jedlo už hotové. Pretože metóda vákuového varenia funguje iba vtedy, ak je veko úplne utesnené.

    Našimi zákazníkmi je výborne hodnotený napríklad tlakový hrniec Tefal z vysokokvalitnej antikorovej ocele s trojvrstvovým dnom. Bezpečnosť zaručuje päťbodový bezpečnostný systém a jednoduché varenie dva prednastavené programy pre varenie zeleniny a rýb alebo mäsa a hydiny. Tlakový hrniec môžete umývať v umývačke riadov a využijete ho na všetkých druhoch sporákov.

    Hrniec na špagety a špargľu

    Tieto vysoké hrnce s vyberateľnou vložkou sú vhodné najmä na varenie objemných potravín, ako sú špagety alebo špargľa. Vyberateľná vložka uľahčuje ich servírovanie. S týmto hrncom si jemná zelenina udrží tvar a vy môžete lepšie kontrolovať proces varenia.

    Parný hrniec s parnou vložkou

    Špeciálne parné hrnce s naparovacou vložkou sa odporúčajú na šetrné dusenie zeleniny s nízkym obsahom vody, v ktorom sa v maximálnej možnej miere zachovajú cenné minerály, vitamíny a arómy. Vložka do hrnca zabraňuje priamemu kontaktu jedla a vody.

    Text And Image Section

    Akú panvicu zvoliť?

    Panvice rôznych veľkostí sa stali v kuchyni nevyhnutnosťou. V závislosti od účelu, sú dostupné v rôznych materiáloch, tvaroch a prevedeniach. Či už pečiete, dusíte, grilujete alebo servírujete jedlo, urobte to vo veľkom štýle. V Lidl nájdete dokonalé panvice na každú príležitosť.

    Pri mnohých druhoch prípravy jedla je pre úspech varenia dôležitá správna panvica. Aby ste z veľkého výberu našli tú správnu panvicu, mali by ste zvážiť materiál z akého je panvica vyrobená, náter a veľkosť panvice.

    Existujú viaceré modely panvíc. V závislosti od materiálu, veľkosti a konštrukcie možno niektoré modely obzvlášť dobre použiť na špeciálne spôsoby prípravy alebo pokrmov.

    Klasická panvica

    Začiatočníci si dobre rozumejú s jednoduchými nepriľnavými panvicami vyrobenými z hliníka alebo nehrdzavejúcej ocele. Praktické je dokúpiť aj súpravu panvíc, ktorá obsahuje až tri panvice v rôznych veľkostiach. Vykúzlite s nimi nespočetné množstvo chutných jedál.

    Liatinová panvica

    Na dusené mäso a omáčky sa odporúčajú napríklad liatinové panvice s vyšším okrajom a pokrievkou, pri ktorých možno jedlo variť domäkka a omáčky pomaly redukovať bez toho, aby sa niečo pripálilo.

    Text And Image Section

    Panvica na lievance

    Chutné lievance môžete pripraviť v panvici na lievance, ktorá sa vyznačuje nízkym okrajom a plochým tvarom. Na svojej ploche má priehlbinky na cesto, ktoré zabezpečia rovnakú veľkosť lievancov. Tieto panvice sú zväčša vyrobené z nepriľnavého povrchu, aby sa zabránilo prilepeniu jemného cesta.

    Wok panvica

    Ázijské wok jedlá s chrumkavou zeleninou pripravíte pomocou wok panvice. Wok panvica je plochá nádoba s vysokým okrajom a zakriveným dnom, pri ktorej sa jedlá chystajú rýchlym opekaním na vysokom ohni.

    Grilovacia panvica

    Grilovacia panvica sa postará o šťavnaté steaky a chutnučkú grilovanú zeleninu. Charakteristická je svojimi vyvýšenými ryhami, ktoré umožňujú potravinám mať charakteristické "grilovacie" línie.

    Servírovacie panvice

    Každý, kto si rád dáva pozor na formu, v akej jedlo podáva, by mohol byť spokojný s tvarovanou servírovacou panvicou. Tieto panvice sú navrhnuté tak, aby jedlá ako pečienky, omáčky a zelenina mohli byť pri stole prezentované štýlovo.

    Text And Image Section

    Kedy sú hrnce a panvice vhodné na indukciu?

    Indukcia šetrí elektrickú energiu a čas v porovnaní s inými typmi sporákov. Kým zo sklokeramickej dosky sa teplo prenáša sálaním tepla, dno hrncov či panvíc sa indukciou zohrieva cez magnetické pole. Samotný hrniec sa nezohrieva. Na to však musí byť riad vyrobený z feromagnetického materiálu. Patria sem liatina, smaltovaná oceľ a kované železo. Hrnce a panvice vyrobené z hliníka alebo nehrdzavejúcej ocele sú vhodné na indukciu len vtedy, ak ich dno má feromagnetické jadro.

    Čo je dôležité pri kúpe nových hrncov?

    Hrnce a panvice na vyprážanie majú nespočetné množstvo veľkostí a tvarov. Dajú sa kúpiť jednotlivo alebo ako súpravu hrncov a panvíc. Aby ste našli ten správny riad pre vašu kuchyňu, mali by ste pri nákupe zvážiť rôzne kritériá.

    Veľkosť

    Veľkosť hrnca alebo panvice by mala v ideálnom prípade zodpovedať obsahu aj veľkosti varnej dosky. Nebudete tak plytvať energiou. Bežné priemery hrncov sa pohybujú od 16 cm pri malých modeloch až po 24 cm a viac pri veľkých. Štandardné rozmery panvíc sú medzi 24 a 28 cm v priemere, čo vyhovuje bežným rozmerom varných dosiek rôznych typov sporákov od plynových až po indukčné. Praktickým riešením v každom ohľade sú sady hrncov a panvíc v širokej škále veľkostí.

    Text And Image Section

    Pokrievky na hrnce a panvice

    Aby sa v hrnci udržalo teplo, potrebuje správnu pokrievku, ktorá je zvyčajne zahrnutá v súprave. Obzvlášť obľúbené sú sklenené pokrievky. Sú tepelne odolné, nenáročné na údržbu a umožňujú vizuálnu kontrolu pri varení. Panvice s pokrievkami sú zriedkavejšie (príkladom je kastról). Keďže pokrievka zadržiava tekutinu v panvici, keď je pokrievka nasadená, proces vyprážania sa preruší. Môžete s ním však „premeniť“ takmer akúkoľvek panvicu na šetrný varič.

    Čo treba zvážiť pri starostlivosti o hrnce a panvice?

    V zásade je starostlivosť o všetky hrnce a panvice pri správnom používaní mimoriadne jednoduchá. Vďaka kvalitným antiadhéznym povlakom na panviciach ich zvyčajne stačí vyčistiť teplou vodou, mäkkou špongiou a trochou saponátu. Niektoré panvice s povrchovou úpravou sú vhodné do umývačky riadu. Väčšina hrncov (z nehrdzavejúcej ocele) tiež.

    Naopak, železný riad nikdy nedávajte do umývačky riadu – zhrdzavel by. Očistite ho vodou a čistiacim prostriedkom, dobre opláchnite a dôkladne osušte. Potom ho natrite pár kvapkami oleja na starostlivosť.

    Najmä pri nerezových panviciach bez povlaku sa občas môže stať, že sa niečo pripáli. V takom prípade je vhodné panvicu na chvíľu namočiť do teplej vody. Panvica sa následne bude dať dobre vyčistiť, pričom nehrdzavejúca oceľ je veľmi robustná a odolná voči poškriabaniu.